Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerinden birisi olan Milas Zeytinyağına AB’den de coğrafi işaret alınması için Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı başvuru kabul edildi. MİTSO’nun başvurusunu yeterli bulan AB, Milas zeytinyağına coğrafi işaret verilmesini askıya çıkardı. Üç aylık askı süresinde bir itiraz gelmez ise Milas zeytinyağı, Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret almış dördüncü zeytinyağında ise ilk ürünü olacak.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Avrupa Birliği’ne Milas zeytinyağına coğrafi işaret tesicili yapılması için yaptığı başvuru kabul edilerek askı süreci başlatıldı. Üç aylık askı sürecinde, Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret verilmesi için herhangi bir itiraz gelmez ise, Milas zeytinyağı AB’den coğrafi işaret almış ilk ve tek Türk zeytinyağı, Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret almış Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısından sonra dördüncü ürünü olacak.
MİTSO, yine “imkansız”ı başardı. Milas zeytinyağına, AB’den coğrafi işaret alınması sürecinde sona gelindi. AB, Milas zeytinyağına coğrafi işaret verilmesini askıya çıkardı. Üç aylık askı sürecinde itiraz gelmez ise Milas zeytinyağı AB’den coğrafi işaret almayı başarmış ilk ve tek Türk zeytinyağı olacak.
MİTSO’nun Milas zeytinyağına coğrafi işaret alma süreci ilk olarak 2014 yılında başlamıştı. Milas ilçesi sınırları içinde yaygın olan “memecik” türü zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinlerden çıkarılan aroması ve polifenol değerleri yüksek zeytinyağına coğrafi işaret almak üzere MİTSO tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunulmuştu. TPMK, 2016 yılında MİTSO’nun başvurusunu kabul ederek Milas zeytinyağını, “menşe türü” coğrafi işaretli ürün olarak tescillemişti.
Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Milas zeytinyağına coğrafi işaret alan MİTSO, bu kez hedefini AB’den de coğrafi işaret almak olarak belirledi. MİTSO böylece 13 Kasım 2017 tarihinde, Milas zeytinyağına coğrafi işaret tescili yapılması için AB’ye başvuruda bulundu. İnceleme ve yazışma sürecinin ardından eksiklikler giderildikten sonra Milas zeytinyağına coğrafi işaret tescili yapılması AB tarafında askıya çıkarıldı. Üç aylık askı süreci içinde bir itiraz gelmemesi durumunda Milas zeytinyağı AB’den coğrafi işaret almayı başarmış ilk ve tek Türk zeytinyağı olacak. Milas zeytinyağı aynı zamanda AB’den coğrafi işaret almış Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısıyla birlikte AB’den coğrafi işaret almayı başarmış dördüncü Türk ürünü olacak.
AB’den coğrafi işaret almak üzere incelemede bekleyen halen 17 Türk ürünü bulunuyor. Bunlar: Afyon sucuğu, Afyon pastırması, İnegöl köftesi, Aydın kestanesi, Edremit yeşil çizik zeytini, Bayramiç beyazı, Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu, Kayseri mantısı, Antep fıstığı, Antep lahmacunu, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Maraş tarhanası, Maraş çöreği, Çağlayan cerit ceviti.
MİTSO : SEVİNÇLİYİZ VE GURURLUYUZ
Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret alınmasında son aşamaya gelinmesi ve askı sürecinin başlaması Milas’ta sevinç ve gururla karşılandı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas zeytinyağına inanarak ve güvenerek yola çıktıklarını belirterek “Biz, Milas zeytinyağımıza inanıyor ve üstün kalitesine güveniyorduk. Bu yüzden inançla ve güvenle yola çıktık. İlk olarak “olmaz” denileni başardık ve Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Milas zeytinyağına coğrafi işaret almayı başardık. Ardından yine bir “olmaz”ı başardık ve AB’ye yaptığımız başvuruda son üç aylık sürece geldik. AB, Milas zeytinyağına coğrafi işaret verilmesi başvurumuzu kabul etti. Gerekli incelemeler ve yazışmalardan sonra tüm işlemler tamamlandı. Şimdi askı süreci başladı. Eğer bu üç aylık süre içinde herhangi bir itiraz gelmez ise Milas zeytinyağı, AB’den coğrafi işaret almayı başarmış ilk ve tek Türk zeytinyağı olacak. Aynı zamanda Milas zeytinyağı, Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret almayı başarmış dördüncü Türk ürünü olacak… Milaslılar olarak, MİTSO olarak çok sevinçliyiz, çok gururluyuz” dedi.
Yorum Yazın