Milas Süt Birliği, 2018-2019 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Genel Kurul’da konuşan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, “Olumsuz şartlara karşı her zaman üyelerimize sahip çıkmaya, süt üretim miktarımızı ve kaliteyi artırmaya, yatırım yaparak sektöre değer katmaya devam edeceğiz.” dedi.
Milas Süt Birliği’nin 2018 - 2019 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Labranda Konferans Salonu’nda Kovid-19 tedbirleri alınarak gerçekleştirildi. Salona ateşleri ölçülerek, dezenfektan kullanarak giriş yapan Birlik üyeleri ve katılımcılar, toplantı süresince fiziki mesafeye uygun olarak oturdu.
Bakanlık Temsilcilerinin de bulunduğu genel kurul, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Muhasip Üyesi ve Denizli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Münir Altınbaş’ın Divan Başkanlığı’na, Halit Şenli’nin Divan Başkan Yardımcılığına, Oy Tasnifçisi olarak Celil Çiftçi’nin, Katip Üyeliğe ise Necati Pinar’ın getirilmesinin ardından, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Üyelere hitaben bir konuşma yapan Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sebebiyle genel kurulumuzu gecikmeli olarak, tedbirler altında gerçekleştiriyoruz. Pandemi sebebiyle zor bir süreçten geçiyoruz. Biz üreticiler olarak zaten zor bir süreçten geçiyorduk, pandemiyle birlikte hayvancılık, süt üretimi daha da zor bir süreçten geçmekte. Baktığımızda bugün süt fiyatları en az 3 lira olduğu takdirde üreticimiz belki biraz para kazanabilir. Bu şartlarda üreticinin para kazanma gibi bir şansı yoktur. Süt fiyatı sabit kalırken, yem ve diğer üretim girdilerindeki fiyat artışı hayvancılığı bir hayli zora soktu ve genel anlamda baktığımızda üreticilerimizin hayvanlarını satmaya başladığını görüyoruz. Şimdi 2 lira 30 kuruş olan Konsey fiyatı üzerinden parite hesabı yapılıyor. Aslında üreticilerimizin hiç birisi 2 lira 30 kuruştan sütünü satamıyor. Çünkü sanayici bu fiyatın içine toplama ve soğutma bedelini de koyuyor. Yem ve diğer girdi fiyatları dolara endeksli olarak yükselmeye devam ediyor. Süte ne zaman zam gelse, girdi fiyatları da ardı ardına zamlandı. Girdi fiyatları yerinde durmaz ise Türk hayvancılığına büyük bir darbe inecektir. Ülke geneline baktığımızda, hayvancılıktan ve tarımdan kaçış olduğunu duyuyoruz. Ancak iklimimiz, verimli topraklarımız sebebiyle Ege Bölgesi geneli iyi durumda…” diyerek süt sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu.
GÜÇLÜ ÖRGÜT GÜÇLÜ ÜRETİCİ
Üreticiden aldıkları güçle, bu zor dönemde en kaliteli yemi, çiftlik ekipmanlarını piyasaya göre en uygun fiyatla üreticiye sunduklarını anlatan Başkan Gezgin, “2007 öncesinde Milas’ta durum ortadaydı. Üreticimiz ulusal firmalardan bile 4 ay süt parası alamadığı dönemler oldu. Birlik olmadığı için üreticilerimiz çok zor şartlar altında hayvancılık yaptı.” diyerek, güçlü üretici örgütlerinin piyasayı dengeleyerek üreticileri koruduğuna dikkat çekti.
Olumsuz şartlara rağmen üretici için çalışmaya, yatırım yapmaya devam ettiklerini kaydeden Başkan Gezgin, Milas Süt Birliği kuruluşu olan Birliğim Gıda’da hastalıklardan ari işletme belgeli üyelerin ürettiği çiğ sütü sütmatikle, üyelerin yetiştirdiği danaları ise piyasaya göre uygun fiyatla alarak kesim yaptırdıklarını, yine uygun fiyatla et ve et ürünlerini, yöresel ürünleri de Milas Süt Birliği güvencesi ile tüketiciye sunduklarını anlattı.
"MİLAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NDEKİ YATIRIMLARIMIZA ODAKLANDIK”
Milas Süt Birliği’nin üreticilerin karşılaştığı sorunlara çözüm odaklı yaklaştığının altını çizen Başkan Gezgin, Birliğin proje ve yatırımları hakkında şunları kaydetti:
“Tabi bizim için önceliğimiz üyelerimiz. Üyelerimizden hiçbir ücret almadan bu yıl da ferdi kaza sigortalarını yeniledik. Emek verdiğimiz sektör ve hayat risklerle dolu, olası sakatlık ve vefat durumlarına karşı üyelerimiz sigortalı durumda. Şuan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlarımıza odaklandık. Buradaki yer tahsisi yapıldığında hızlı bir şekilde butik süt ve süt ürünleri işleme tesisimizi kuracağız. Buzağı küpeleme noktasında da büyük bir sorumluluk alarak, Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile protokol imzalayarak üyelerimizin buzağılarını ücretsiz küpeleme hizmeti sunuyoruz. Şuan personelimiz sahada üyelerimizin buzağılarını küpeliyor ve üyelerimizin devlet desteğinden kayıpsız yararlanmasını sağlıyoruz. Ege Bölgesi’nde sayılı tesisler arasında yer alan ve 2 milyon liraya mal olan Çiğ Süt Yenileşim Merkezimizi yüzde 50 devlet desteği ile kısa sürede tamamlayarak, üreticilerimizin hizmetine sunduk. Üyelerimizin sütünü ayda 3000 testte tabi tutarak bu şekilde sütümüzdeki kaliteyi koruyor, sütümüzün piyasadaki değerine değer katıyoruz. Bu yatırımımız sayesinde, ileride kalite bazlı ödeme sistemine geçildiğinde üreticilerimiz bir adım önde olacak. Ayrıca Bakanlığımızdan, 61 mahalledeki Süt Toplama Merkezlerimizin onay belgelerini aldık. Heyecan ve şevkle üyelerimize hizmet etmeye, sektörümüze ise değer katmaya devam edeceğiz.”
Başkan Gezgin’in konuşmasının ardından söz alan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Muhasip Üyesi ve Denizli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Münir Altınbaş, Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin’in ve Yönetim Kurulu Üyelerinin, personelinin ve üyelerinin Türkiye’ye örnek olduğunu söyleyerek, Milas Süt Birliği ailesine çalışmalarından ötürü teşekkür etti.
Konuşmaların ardından genel kurul, gündem maddelerinin görüşülerek, oy birliğiyle karara bağlanmasıyla sona erdi.
Yorum Yazın