Muğla merkez ve tüm ilçelerin ziraat odası başkanları, aylık toplantılarını yapmak üzere Milas Ziraat Odası’na ait yeni hizmet binasında bir araya geldiler. Toplantının gündeminde ise il genelindeki çiftçinin genel sorunları vardı.
İl genelindeki ziraat odası başkanları adına evsahibi olarak açıklamayı, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı yaptı.
Başkan Atıcı; “Bugün Milas Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda, tüm Muğla’nın en büyük sivil toplum örgütü başkanları buradalar. Bizler zaten ziraat odası başkanları olarak Muğla merkezde veya ilçelerde belirli aralıklarla bu toplantıları yapıyoruz. Bu toplantılarda Muğla genelinin tarımsal anlamındaki genel sorunları konuşur ve istişare ederek ortak bir çözüm aramaya çalışırız. Bu toplantılarla ilgili raporlar hazırlanır ve en yakından uzağa doğru, ilçelerde veya ilde çözülecekse buralarda, çözülemeyecekse genel merkezimize, eğer orada da bir çözüm bulunamıyorsa bakanlıklara iletiriz.
Muğla’da en fazla üyeye sahip sivil toplum örgütü olarak bizim amacımız, çiftinin sıkıntılarını ortak tavır alarak, ortak bir çözüm bulmaktır. Bugünkü gündemde; ilçelere ve ilde farklılık gösterebilir fakat çiftçinin sorunu ortaktır ve biz de bu sorunlara çözüm arayacağız.
Genel olarak sulama birlikleri ve birliklerin sorunları gündeme getiriliyor, İPARD konusu, mera ile ilgili uygulamalar, tarım alanlarının yapılaşmaya açılmaması ve son günlerde daha da artan girdi maliyetlerinin nasıl düşürüleceği gibi konular yer alıyor” dedi.
Tüm Odalar olarak özelleşmesine karşıyız…
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı tarafından yapılan kısa açıklamanın ardından toplantıya katılan basın mensuplarının soruları yanıtlandı.
Son günlerin önemli gündem maddelerinden biri olan şeker fabrikalarının özelleşmesi konusunda tüm oda başkanları ne düşünüyor diye yöneltilen bir soruya, MİZO Başkanı İsmail Atıcı; “Muğla olarak bir tek Seydikemer ilçemizde yoğun olarak şeker pancarı üretilmekte, onun dışındaki yerlerde üretim yok ancak ülkemiz için son derece stratejik bir ürün olan şeker pancarını üretmekten vazgeçmemeliyiz. Şeker pancarı üreten çiftçi bu üretimden geri durmamalı ve boş kalacak tarlasında başka ürünlere yönelmemeli. Sonuçta önemli bir gelir kaynağımızdır” derken, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Bodrum’da bu konuda bir imza kampanyası başlatıldığını söyledi.
Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise; “Eğer devlete ait fabrikalar düzgün bir şekilde işletilemiyorsa bunun çözümü satmak değildir. Satacaksanız da yerine AVM değil, günün koşullarına uygun modern fabrikalar yaparsınız. Ne yazık ki bizim ülkemizde bu böyle olmuyor. Torku Şeker bu konuda örnek bir işletmedir. Çünkü çiftçiye satıldı ve işin başında çiftçi var” şeklinde yanıt verdi.
10 yıl önce kiralanan ancak süresi dolan Milas-Yatağan Karayolu üzerindeki 300 dönümlük deneme çiftliğinin bugünlerde sahipsiz kaldığı, ne yazık ki o verimli toprakların ve yüzlerce çeşit ürünün yetiştirildiği bölgeyi bir takım kötü amaçlı insanların farklı amaçlar için kullandığı hatırlatılarak, ‘Ziraat Odası olarak bu konuda bir çözüm öneriniz var mı? diye sorulduğunda Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı şu yanıtı verdi:
“Geçmişte biz oraya talip olmuştuk ancak istenilen kira miktarı çok yüksek olduğu için alamadık. İlçemizden bir işadamı, 10 yıllığına kiralamıştı fakat kira süresi doldu. Şahsen o arazinin Zeytin Araştırma Enstitüsü’ne devredilmesinden/tahsis edilmesinden yanayım. Aldığımız bilgilere göre de sanırım bu konuda resmi yazışmalar başlamış.”
İlçemizde Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’nın evsahipliğinde düzenlenen toplantıya; Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Köyceğiz Ziraat Odası Başkanı Şaban Ali Çetin, Yatağan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kuru, Kavaklıdere Ziraat Odası Başkanı Saffet Karabıyık, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç katılırken, Dalaman Ziraat Odası Başkanının mazereti nedeniyle toplantıya katılamadığı belirtildi.
Yorum Yazın