Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Milas Şubesi, her yıl 21 Mart’ta kutlanan Nevruz’u farklı bir yolla kutladı. Dernek yöneticileri, tabiat ananın uyanışını simgeleyen Nevruz’un, Güneşin koç burcuna girdiği 21 Mart’a rastladığını, ilkbaharla birlikte yeni bir hayatın, canlılığın, bereketin toprakta bütün canlıların uyanışını ve bolluğun başlangıcını simgelediğini ve böyle bir günde Hz Ali’nin doğmasını da Alevi toplumunun bayram olarak kutladığına dikkat çektiler.
Dernek Başkaı Akif Özbilge ve dernek üyeleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikle ilgili Başkan Özbilge tarafından yapılan açıklamada; “Toprak ananın beyaz karların altında gökten inecek haberi beklerken o sırtındaki karların erimesi ile yerlerle gök ışığının buluşmasında kendisini doğanın üzerine çıkartan çiçeğin adıdır. Bin bir derde deva olan nevruz çiçeği yaşama göz açtığı zamandır Nevruz… Tabiat Ana da bugünü özel bir çiçek ile kutlamaktadır.
Anadolu’nun birçok yerinde kendiliğinden yetişen ve Mart ayında açmaya başlayan bu çiçeğe de İris Persica Nevruz Çiçeği adı verilmiştir. Yabani Aslanağazı olarak da geçen bu bitki baharın ilk çiçeklerindedir.
Nevruzun bize doğa habercisi olduğunu bilmeliyiz ve bu bize gece ile gündüzün eşitliğini kâinatın eşitliğini Güneş ışınlarının kuzey kutbu ile güney kutbuna eşit şekilde yansımasını yanı ekvatora dik inmesini kuzey kutbundaki gün zamanının uzamaya yanı gündüzün geceye göre uzayacağına başlangıç ve haber verici olduğunu yaşamın uzadığının habercisi olduğunu bildirmektedir. Baharın başlangıcı ve havaların ısınmasının başlamasının habercisidir ve bu eşitliğe inancımızda Orta Asya’dan göçebe Türklerin İslam öncesinde sürülerini kışlaklardan çıkarıp yaylalarda obalar kurup şölenler vererek, bahar törenleri yaparlarmış.
İlk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk günüdür. İran'da, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta icra ederler. Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Yılın başlangıcı olarak kabul edilir.
Zerdüştlük ve Bahailer için de kutsal sayılan 21 Mart, Anadolu Türkleri tarafında da Orta Asya’dan göç eden Göktürklerin Maden yeri anlamına gelen ‘Ergenekon’dan çıkmaları ve bahar bayramı olarak kutlanılır.
Yöresel olarak da Mart dokuzu olarak adlandırılır eski takvimlere göre baharın ve hayatın başlangıcı olarak algılanmaktadır.
Anadolu Türkleri, Tatar, Afgan, Kırgız, Uygur, Arnavut, Azeri, Gürcü, Fars, Kazak, Tacik, Türkmen ve Zazalar 21 Mart Nevruz’u bahar bayramı olarak kutlarken Güney Yarımkürede ilkbaharın başlangıcı olarak bu kutlamalar 22-23 Mart tarihlerine rastlar.
Dünya’da bugünün kutlanması ise; temeli M.Ö 3. yüzyıla kadar dayanan, farklı medeniyetlerde, farklı mitolojilerde anlatılagelmiş hikâye ve efsanelerden kaynaklanmaktadır. Perslerden ortaya çıkmış ve 3000 yıldan bu yana birçok medeniyetin kutladığı bu günü, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafında da Dünya Nevruz Bayramı olarak kabul edilmiştir.
Nevruz Türkçe de yeni gün anlamındadır. Güneşin koç burcuna girdiği 21 Mart’a rastlayan Nevruz ilkbaharla birlikte yeni bir hayatın, canlılığın, bereketin toprakta bütün canlıların uyanışını ve bolluğun başlangıcını simgeler. Böyle bir günde Hz Ali’nin doğmasını Alevi toplumu Bayram olarak kutlarlar”
Hz Ali’nin Kabe’de doğan dünyaya gelen ilk insan oluşu ona duyulan sevgi ve saygıdan bağlılık alevi Bektaşi yolunun olmasa olmazıdır.
Aleviler bu nedenle 21 Mart ı Hz. Ali’nin doğum günü ve baharın başlangıcı gece ile gündüzün eşitliğini birlikte kutlayarak bayram yapıp cemler ve lokmalarla kendilerine kutsal sayarlar.
Yöresel olarak kırkların bu gün toplandıklarına inanarak cem evlerinde toplanılarak cem ibadeti yapılır ve lokmalar paylaşılır, küskün dargınlar barışır. Fakirlere yoksullara yardım yapılır. Hastalar ve muhtaçlar ziyaret edilir. Semahlar dönülerek dualar edilir dilek ve murat, isteklerin kabul edildiğine inanılır.
Nevruzunuz kutlu, ağzınız tatlı, yuvanız mutlu, tarlanız bereketli olsun, hayatınızın başarılı gönlünüz neşeli olsun. Barış, sevgi ve dostluk ve kardeşlik içinde kimseyi ötekileştirmeden yaratan dostça bir yaşam nasip etsin” denildi.
Yorum Yazın