Milas’a bağlı Kızılcayıkık Mahallesi’nde 5 yılda tamamlanması planlanan ve 13 mahalleye tarımsal sulama imkanı sunacak olan Eşence Barajı'nın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı düzenlendi.
Yıllardır Milas’ın ihtiyacı olan barajları savunduklarını ifade eden Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Bugün tarihi bir gün… Umarız Eşence Barajı biran önce tamamlanır ve can suyu planlanan alanlarda tarımsal üretim yapan kıymetli çiftçilerimizin hizmetine sunulur.” diye konuştu.
DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Eşence Barajı'nın ÇED Halkın Katılımı Toplantısı, Kızılcayıkık Mahallesi'nde düzenlendi. Köy kahvehanesinde düzenlenen toplantıya; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Ziraat Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, muhtarlar, Kızılcayıkık ve çevre mahallelerde yaşayan çiftçiler katıldı.
Toplantı, Çevre Mühendisi Özgür Özkun’un Eşence Barajı sunumu ile başladı.
33 MİLYON METREKÜP KAPASİTELİ BARAJIN 5 YILDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR
Özkun, yaptığı sunumda tamamlandığında 33 milyon metreküp suyu depolaması planlanan Eşence Barajı’nın, sadece tarımsal sulama için kullanılacağını ve 13 mahallede belirlenen tarımsal alanlarda damlama ve yağmurlama sulama sistemine su kaynağı sağlayacağını ifade etti.
Baraj inşası sırasında yaşanabilecek olumsuzluklara de değinen Özkun, sunumunda şunları kaydetti:
“Proje kapsamında 2587 hektarlık tarımsal alan sulanacak. 1 baraj 2 regülatör, gerekli malzemenin temini için 4 malzeme alanı, dolguda kullanılması için kırma eleme tesisi ve beton santrali oluşturulacak.
Proje, temelden 69 metre yükseklikte, 334 metre genişliğinde kil çekirdekli kaya dolgu sistemiyle yapılacak. Malzemeler, çevredeki 4 ocaktan elde edilecek.
Projenin aktif hacmi 33,13 hm3, göl alanı ise 1,67 km2 olacak. Baraj nedeniyle 167 hektarlık alan da kullanım dışı kalacak. 5 yıl sürmesi planlanan inşaat süresince 140 personel istihdam edilecek, çalışmalar sadece gündüz saatlerinde yapılacak.
Eşence Barajı, 2587 hektarlık sulama alanının sulanması için, tarlalarda sadece damlama ve yağmurlama sistemi ile kullanılacak. Proje hayata geçtiğinde bölgedeki tarlalarda verim artacak, çiftçinin gelir kaynağı dekar başına en az 1650 lira artacak.
Kızılcayıkık Mahallesi merkezine 400 metre uzaklıkta olan baraj alanında mera alanı, hazine arazisi ve zeytinlik araziler bulunuyor. 5 yıl boyunca çeşitli bölgelerde kazı çalışmaları yapılacak. Toprak, kil ve kaya malzemesi dökülecek. Kamulaştırma aşaması için 167 hektarlık alanda kamulaştırma çalışması yapılacak. Buna göre takdir komisyonunun belirlediği bedellerle kamulaştırma takdir bedelleri ödenecek.
Baraj dolayısıyla Milas-Karpuzlu Karayolu'nun 1160 metrelik kısmı su altında kalacak. Yeni yolun yapılmasıyla bu sorun ortadan kalkacak.”
13 MAHALLEDE 2587 HEKTARLIK TARIMSAL ALAN SULANACAK
Sadece tarımsal sulama için kullanılması planlanan Eşence Barajı’nın damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine su sağlayacağı mahalleler şöyle; Kızılcayıkık, Bahçeburun, Epçe, Kafaca, Küçükdibekdere, Dibekdere, Köşkköy, Karakuyu, Kızılcakuyu, Hacıahmetler, Ovakışlacık, İçme, Damlıboğaz.
“MİLAS TARIMI İÇİN TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ”
Toplantıya katılan Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek, "Oda başkanlığımın çoğu DSİ ile sulama konularını görüşmekle, çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu baraj projelerini savunmakla geçti. Milas’ta 25 bin dönüm sulanıyor. Akgedik ve Derince faaliyette. Bu proje, yıllardır dillendirdiğimiz bir proje, biraz da geciktiğini düşünüyorum. Geriye değil, ileriye bakmamız gerekiyor. Baraj suları, kaliteli sular. Su olmadan çiftçilik de yok, hayat da yok.” diye konuştu.
“BARAJ PROJESİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Suyun önemine dikkat çeken Başkan Atıcı, baraj inşası sırasında yaşanabilecek olumsuzlar konusunda ise şunları kaydetti:
“Burası bir zeytinlik alan, devlet istimlak edecek. Zeytinlerimiz telef olacak. Biz zeytinci bir ilçeyiz. Zeytinlerin kıyılmasına gönlümüz razı değil ama fayda-zarar meselesini düşünmek lazım. Zeytin olursa ne olacak, baraj olursa ne olacak... Eğer baraj faydaysa, baraja sahip çıkmalıyız. Eğer barajı başaramazsak, bundan sonra bu barajın tekrar gündeme gelmesi mümkün değildir. Buradan çağrım şudur; tüm ilgili kurumlarımıza çağrım. Kimse bu baraja engel olmamalı. Başladığı gibi en kısa zamanda çiftçilerimize verilsin. Gündemde olan en büyük şey iklim krizi, kuraklık ve sıcaklık artışı... Bunun da önlenmesinin tek yolu yüzeysel sularımızı kullanmaktır. Artık yer altı suları çekilmeye başladı. Akarsuları değerlendirerek, tarım faaliyetlerine kaliteli suyu sunmak lazım.”
AVŞAR, SAVRAN, YAŞYER HATTININ DA SUYA KAVUŞMASI GEREKİYOR
Konuşmasında Eşence Barajı’nın 13 mahalleye can suyu sağlayacağını söyleyen Başkan Atıcı, Milas’a bağlı Avşar, Yaşyer ve Savran hattının da acilen suya kavuşturulması gerektiğini, bu bölge için çözümün Gökçeler, Kemikler barajının olduğunu kaydetti. Bu barajın da tamamlanması halinde Milas’ta tarımsal üretimde kalite ve verimin artacağını söyleyen Başkan Atıcı, tarımsal sulama için planlanan barajların biran önce bitirilmesini temenni ettiğini ifade etti.
Çevresel Etki Değerlendirme Halkın Katılımı Toplantısı, çeşitli mahallelerden gelen vatandaşların, muhtarların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.
8 / 1
8 / 2
8 / 3
8 / 4
8 / 5
8 / 6
8 / 7
8 / 8
Yorum Yazın