Önümüzdeki yıl 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel yönetimler seçimleri, oldukça renkli ve heyecanlı geçeceğe benziyor. Son günlerde bir yandan belediye başkanlığı için aday adayları birbiri ardına açıklama yaparken, bir yandan da belediye meclis üyeliği için tüm siyasi partilerde bir hareketlilik yaşanıyor. Bir başka heyecanlı yarış ise mahalle muhtarlıklarında yaşanıyor.
Mevcut muhtarların büyük bir bölümünün yeniden aday olması beklenirken, yarışa girecek yeni muhtar adayları da özellikle kendi sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapıyor. O adaylardan biri de Milas’ın önemli mahallelerinden Hacıilyas Mahalle Muhtarlığı için adaylığını açıklayan Aliye Şensoy…
“ASIL İŞİM MUHTARLIK OLACAK…”
Uzun yıllar ilçe merkezinde esnaflık yapan 43 yaşındaki Şensoy, İşletme Fakültesi mezunu, evli ve iki çocuk annesi… Mahalle muhtarlığına aday olmaya karar verdiğinde işyerini devretmiş, kendi deyimiyle seçilmesi halinde tek işinin mahalle sakinlerine hizmet etmek.
Yaklaşık 4 bin seçmeni olan Hacıilyas Mahallesi’ne rutin hizmetlerin dışında farklı bir hizmetin gelmediğine dikkat çeken Aday Adayı Aliye Şensoy; “Aslında çok fazla göç alan bir mahalle değil. Yani mahalle sakinlerinin büyük bir bölümü yıllardır aynı sokakta, aynı evde ikamet ediyor. Herkes birbirini tanır. Mahalledeki esnafın bile büyük bir bölümü yine yıllardır bu mahallede yaşayan insanlardır. Dolayısıyla mahalleye ihtiyacı olan hizmetlerin gelip gelmediğinin hepimiz farkındayız.
Sokaklarımız dar ve bu nedenle günün her saatinde, özellikle de sabah ve akşam saatleri başta olmak üzere Pazartesi, Salı ve Cuma günleri halk pazarı kurulması nedeniyle yoğunluk diğer günlere göre birkaç misli artıyor. Buna bağlı olarak da araç park yeri sorunu var had safhaya ulaşıyor. Yayaların bile yürümekte zorluk çektiği kaldırımlara kimi esnaf mal diziyor veya araçlar, motosikletler kaldırımlara park ediyor. Bu çok ciddi bir sorun! Allah korusun olası bir yangında itfaiye ve sağlık ekiplerinin kısa zamanda olay mahalline ulaşması oldukça zor. Öte yandan bazı cadde ve sokakların tek yön olarak trafiğe açık olması sağlanarak, gün boyu tanık olduğumuz ‘yol verme-park etme’ kavgaları önlenmiş olur.
“HACIİLYAS NEDEN BİR KEMERALTI OLMASI?”
Kentin ticari anlamda kalbi olan Hacıilyas Mahallesi’nin özellikle meydanın olduğu bölge trafiğe kapatılarak tam bir alışveriş merkezi olması sağlanabilir. Hem bölgedeki esnaf kazanacaktır, hem de insanlar ailesiyle birlikte rahatça alışveriş yapabilir. Böyle bir ticaret merkezimiz olmadığı için hafta sonları Milaslıların çoğu Söke, İzmir veya çevredeki ilçelere, illere gidiyor. Bundan da Milas ekonomisinin zarar gördüğünü söylemek için ekonomi uzmanı olmaya gerek yok.
“YIKILMAYA YÜZ TUTMUŞ TARİHİ EVLER BUTİK OTELLERE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR”
Hacıilyas Mahallesi’nde çok fazla sayıda tarihi ev var ve üstelik bunların çoğu da yıkılmak üzere. Üstelik Roma dönemine ait mezarların da bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Cumbalı ahşap evler yerli ve yabancı turistin hep ilgisini çeken farklı bir mimari yapılardır. Mahalle muhtarlığı, Milas Belediyesi, Müze Müdürlüğü veya diğer ilgili kurumlar bir araya gelerek bu yıkılmaya yüz tutmuş evleri aslına uygun restore edebilir, hatta bir kısmını butik otele dönüştürebilir. Hem yeni istihdam alanı açılmış olur, hem de tarih ve kültürün başkenti Milas’ta kültür turizmi daha ileri bir noktaya taşınmış olur. Kazanan Milas ve Milaslılar olacaktır.
“KADIN GİRİŞİMCİLERE İŞ OLANAĞI SAĞLAYACAK EN UYGUN MAHALLEYİZ”
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ortada ve bundan da en fazla ev kadınları etkileniyor. Çünkü akşam tencerede bir şeyler kaynatacak ve sofraya koyacak onlar. Çocuğunu okula gönderirken beslenme çantasına ne koyacağını düşünen onlar. Tek başına evin reisinin çalışması ailenin geçinmesine yetmiyor. Doğal olarak kadının da ev ekonomisine katkıda bulunması şart... Ev hanımlarının hem boş vakitlerini değerlendireceği, takı-tasarım, elişi veya benzer ürünleri tasarlayıp bunu satabileceği alan yaratılabilirse inanın bu kentin insanları çok daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürecektir. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle nice yuvaların dağıldığını, şiddetin, boşanmaların arttığını biliyoruz. Öyleyse toplumsal huzuru sağlamanın yollarından birinin kadının aile bütçesine katkı sağlaması olduğunu bilmeliyiz.
“ÇOCUKLAR VE YAŞLILARIMIZ İÇİN PARK ALANIMIZ YETERSİZ”
Hacıilyas Mahallesi’nin önemli bir eksikliği de çocuklarımızın ve yaşlılarımızın güzel havalarda vakit geçirebileceği sayıda parkın olmamasıdır. Çocuklarımız okul saatlerinin dışındaki tüm zamanlarını evde ya bilgisayar başında, ya da ellerindeki telefon veya tablet ile geçiriyor. Bu şekilde yetişen çocuklar asosyal yetiştiğini, içine kapanık bireyler olarak yetiştiklerini söylemek yanlış olmaz. Mahallemizde boş yer var ama neresi belediyeye ait, neresi hazineye veya neresi şahıslara ait bilmiyoruz. Bunlar araştırılarak, gerekirse özel mülkiyetse bile mal sahibi ile anlaşılarak park alanı oluşturabilinir. Bunlar sadece bir fikir. Ne kadar gerçekleşir bunu araştırmak gerekir. Ama her şeyden önce bu konuda bir çabanın verilmesi gerek.
İşte tüm bu sorunlara el atacak, ‘neden daha önce Hacıilyas’ta bir kadın muhtarımız olmamış’ dedirtmek istiyorum. Biliyorum ki kadın elinin değdiği her işin bir başka güzel, bir başka anlamlı olur. Bunu başarmak istiyorum. Mahalle sakinlerim 31 Mart’ta yetkiyi bana verirse amacım mahallemizi bu şehrin en güzel, herkesin yaşamak isteyeceği bir çehreye bürünmesini sağlamak. Bunun için elimden gelenin en iyisini yapacağım. Elbette başarabilirsem bunu tek başıma başarmış olmayacağım. Çok değerli bir ekiple bu işi başaracağız.
Yola çıkış sloganımız, Hacıilyas’a bir kadın eli değsin.’ Dile getirdiğim her sorunu çözecek, başarılı olacak güçteyiz. Çünkü ‘ben değil, biz diyoruz.”
Yorum Yazın