İYİ Parti Milas İlçe teşkilatı, ilçemizdeki sivil toplum kuruluşlarına yönelik ziyaretlerini sürdürüyor. İlçe teşkilatı bu kez de TARİŞ Milas 153 Nolu Zeytin Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu ve S.S.152 Nolu Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifi yönetimini ziyaret ettiler.
İYİ Parti Milas İlçe teşkilatı, ilçemizdeki sivil toplum kuruluşlarına yönelik ziyaretlerini sürdürüyor. İlçe teşkilatı bu kez de TARİŞ Milas 153 Nolu Zeytin Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu ve S.S.152 Nolu Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifi yönetimini ziyaret ettiler.
İYİ Parti Milas İlçe Teşkilatı tarafından ilk ziyaret, TARİŞ 153 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’ne yapıldı. İYİ parti İlçe Başkanı Mehmet Çayırlı ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarını Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gül, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kooperatif Müdürü Elin Alpay karşıladı.
Partinin İlçe Başkanı Mehmet Çayırlı tarafından, ilçe teşkilatının kuruluş sürecine ilişkin bilgiler verilirken, önümüzdeki süreçte nasıl bir çalışma yapılacağına dair görüşler de paylaşıldı.
İlçe Başkanı Çayırlı; “Milas, birçok zenginliği bünyesinde barındıran bir ilçe ve bu zenginliklerin başında da tarımsal faaliyetler geliyor. İlçemiz ekonomisinin en önemli kalemlerinden biri olan zeytin ve zeytinyağı konusunda bugüne kadar yapılan çalışmaları takdirle karşılıyor ancak yetersiz bulduğumuzu da belirtmek istiyorum. Dünyanın en önemli zeytin cinslerinden biri olan Memecik cinsi zeytinimizi ve bu zeytinden elde ettiğimiz zeytinyağımızı ne yazık ki gerektiği gibi ülkemizde ve dünyada, insanların sofralarına ulaştıramadık.
Coğrafi işaretin alınmasıyla birlikte birçok firma, markalaşma yoluna gitti ancak sanırım tanıtımla ilgili bazı sorunları ya aşamadık, ya da bu konuya yeterince eğilemedik.
Zeytin üretici halen babadan-dededen kalma yöntemlerle hasat yapmaya ve zeytinyağı elde etmeye çalışıyor. Dolayısıyla günümüz koşullarına uygun erken hasat ve soğuk sıkım gibi çok önemli konularda yeteri kadar bilgiye sahip olmadıklarını görüyoruz. Özellikle ağaçların bakımı, ilaçlanması, genç fidanların dikilmesi gibi birçok konuda da, hem ülkemiz ve hem de rakiplerimiz olan ülkelerin gerisindeyiz.
İYİ parti Milas İlçe teşkilatı olarak başta zeytin üreticisi ve zeytinyağı işletmelerimizin sahipleriyle geniş kapsamlı bir çalışmayı yapmak, elde edeceğimiz bilgileri bir rapor haline getirerek genel merkezimize ulaştırmak istiyoruz. Böylece partimizin temel yönetim anlayışlarından biri olan yerel ve bölgesel yönetim anlayışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda sizlerle de bir araya gelecek, sorunlarımızı ve çözüm yolunu da birlikte bulmaya çalışacağız” dedi.
“Genç nüfusu köylerde tutmak zorundayız”
Gerçekleşen ziyaret nedeniyle teşekkür eden TARİŞ 153 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gül ise ülke genelinde zeytin ağacı sayısında ilk sırada yer almamıza rağmen, gerek ağaçların bakımı, ilaçlanması, gerekse hasat ve sonraki dönemle ilgili ciddi sorunlarımızın olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Genç nüfusu köylerde tutmak adına bazı adımlar atılıyor ancak bir türlü istenilen sonuç elde edilmiş değil. Bugün ilçemizdeki 132 köyün büyük bir bölümünde genç nüfusu bulmak neredeyse imkânsız. Dolayısıyla yaşlılarımız da hem coğrafi konumdan, hem de yaşlılığın verdiği yorgunlukla zeytinliklere gereken önemi veremiyor.
Pamuk ve tütünden sonra elimizde kalan tek ve en önemli geçim kaynağımız zeytin, ancak bunu da istenilen şartlarda yapamıyoruz. Yapamadığımız için de Avrupalı rakiplerimizle de rekabet etme şansımız da ortadan kalkıyor.
Devlet tarafından yapılan desteklemeleri önemsiyoruz ancak bu desteklemenin çiftçiyi, tembelliğe itmemesi gerek. Hükümet bu konuda daha farklı bir yol izlemeli ve desteği, üreten çiftçiye vermelidir.
Zeytinde olduğu gibi hayvancılıkta da benzer sorunlarımız var. Örneğin son çıkan yasada 300’e kadar küçükbaş hayvan verileceği duyuruldu. Elbette istenilen şartlara uyan çiftçiye verilecek. Fakat burada gerçekçi olmamız gerekiyor. Bu bölgede 300 küçükbaş hayvanı alıp, besleyip büyütebilecek bir altyapı yok. Yani köylerimizde doğru-dürüst bir ağıl yok. 300 yerine 30 baş versin, köylü bunu alır, besler ve çoğaltır. Böylece hem malına sahip çıkar, hem de geçimini sağlar. Bunu sağladığımız da ise en azından genç nüfusun bir bölümünü kırsalda tutmuş oluruz.”
“Pamuk yeniden gündemde”
153 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’nin ardından İYİ Parti Milas İlçe Teşkilatı bu kez, S.S.152 Nolu Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Rukiye Çiftçi ve arkadaşlarını ziyaret ettiler.
Burada da parti çalışmaları hakkında bilgi veren İYİ Parti Milas İlçe Başkanı Mehmet Çayırlı, Kooperatif Başkanı Rukiye Çiftçi’den de kooperatif hakkında ve bugün için bölgemizde ekilen pamuk alanı, pamuk üreticisinin sorunları hakkında bilgi aldı.
Başkan Çayırlı; “Özellikle yerel basından takip ettiğimiz kadarıyla son yıllarda ilçemizde, yeniden pamuğa bir dönüş olduğu görülüyor. Elbette bu dönüş yeterli değildir ancak en azından tütün gibi yok olup gitmesindense çiftçimizin pamuk ekip-biçmesini önemsiyoruz. Umarım ekili alan miktarı her yıl artar ve pamuk, yeniden Milaslıların ana geçim kaynaklarından biri olur” dedi.
Kooperatif Başkanı Rukiye Çiftçi ise pamuk yetiştiriciliğine eski kadar ilgi olmasa da, her yıl bir miktar ekili alanın arttığını, bu artışın yetersiz olduğunu, devletin mutlaka bu konuda pamuk üreticisini desteklemesi gerektiğini söyledi.
Gerçekleşen ziyaretler, günün anısına çekilen fotoğraflarla son buldu.
Yorum Yazın