Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Milaslılar tarafından merak edilen bazı okulların son durumları ile ilgili bilgi paylaşımlarında da bulunan Bal, öğrenci sayısı düştüğü için kapatılan köy okullarından 21’nin yeniden eğitim öğretime kapılarını açacağını belirterek, “geçtiğimiz yıl 5 bin 296 öğrencimiz taşımalı eğitimden faydalanmış. Ülkemiz genelinde ne yazık ki taşımalı eğitim konusunda ikinci sıradayız” dedi.
Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Milaslılar tarafından merak edilen bazı okulların son durumları ile ilgili bilgi paylaşımlarında da bulunan Bal, öğrenci sayısı düştüğü için kapatılan köy okullarından 21’nin yeniden eğitim öğretime kapılarını açacağını belirterek, “geçtiğimiz yıl 5 bin 296 öğrencimiz taşımalı eğitimden faydalanmış. Ülkemiz genelinde ne yazık ki taşımalı eğitim konusunda ikinci sıradayız” dedi.
Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, makam odasında basın mensuplarını ağırlayarak Milaslıların da merak ettiği bazı konular hakkında açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz yılın küçük bir değerlendirmesini yaptıktan sonra, son yapılan sınavlarda ilçe olarak elde edilen başarıları ele aldı. LGS’de Milas’ın Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu kaydeden Bal, son üç yıldır Türkiye ortalamasının üstüne kademeli bir şekilde çıkıldığını ifade etti. Bal, istatistiklerin kırsalı çok olan Milas için de olumlu bir şey olduğunu belirterek, “Kırsalda bulunan okullar, merkezde bulunan okullar arasında makas açıklığı var. 5-6 yıldır merkezle kırsalın arasını kapatmak için çeşitli projeler uyguluyoruz.” dedi. Bal, ilçede meslek liselerinin 899 kontenjanı olduğunu kaydetti.
Üniversite sınavlarında ise ilk 20 bine giren öğrencilerin kademeli olarak arttığını belirten Müdür Bal, “İlçemiz kültürüne bağlı olarak öğrencilerimizin ilgi ve yetenek haritasına göre kinestetik zekası yüksek. Bu da sosyal etkinlikleri ve sportif faaliyetlerde daha iyi, ama akademik anlamda diğer ilçelere göre bir tık geri demektir. Buna rağmen ilçemizde üniversite adayı öğrencilerimizden iyi bölüm üniversite seçenler var.” dedi.
210 MİLYONLUK YATIRIM
Müdür Bal’a göre; kampüs alanına önümüzdeki dönem 210 milyon liraya Endüstri Meslek Lisesi yapılacak. Bölgenin şimdiye kadar yapılmış en büyük projesi olacak. Burada 24 derslikli okul, 6 atölye, 200 kişilik yurt olacak. Okul, 137+20 dönümlük kampüs alanındaki İki lisenin arkasında yapılacak.
ÖZEL EĞİTİM ANAOKULLARI GELİYOR
Müdür Bal, ilçe genelinde özel eğitim anaokulları yapılacağını belirterek, “Menteş’te bulunan Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nin bahçesine özel eğitim anaokulu yapılacak. İnşaatı, yakın zamanda başlayacak. Şu anki Endüstri Meslek Lisesi yerinde, Şehit Erkan Karataş İlkokulu’nun hemen arkasında olan boşluk alana da bir okul yapılacak. Okulu TOBB ve MİTSO üstlendi. Parası yatırıldı. İhaleyi MEB yapıyor. O da yakın zamanda başlayacak. Selimiye’de de özel eğitim anaokulu ve normal anaokulu hayırseverimiz Murat Akgün tarafından yaptırılacak. Protokolü imzalandı. Prosedürü uzun sürdü ancak yakın zamanda başlanacak. Bu anaokulu ile Selimiye’nin tüm eğitim ihtiyacı karşılanmış olacak” diye konuştu.
Semiha Altunkan’ın bulunduğu Aydınlıkevler Mahallesi’nin her yıl yüzde 21 göç aldığını belirten Bal, “Bu sıkıntıdan dolayı da oraya bir anaokulu istedik. Talebimiz olumlu karşılandı. İlkokul da istedik çünkü oranın artık 1200 civarında öğrencisi var. Bu yıl kısa sürede yatırım programına girmesini bekliyoruz. Alan olarak Akkent Pazar Yeri’nin üst tarafındaki boş alanı ya da Hayvan Barınağı yolundaki 20 dönümlük alanı düşünüyoruz.” dedi.
GÜÇLENDİRMELER YAPILIYOR
İlçe genelindeki deprem yönetmeliğine uygun olmayan okullarda çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Müdür Bal, “Milas Anadolu Lisesi’nin güçlendirmesi yapılıyor. Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde dekorasyondan çok güçlendirmeye önem veriyoruz. Selimiye Ortaokulumuz yapılıyor. Sakarya Ortaokulu 2 defa ihaleye çıktı ancak giren olmadı. Yerel esnaflardan girişim bekliyoruz. İlkokulda ise, üstte sıkıntımız yoktu, altına İş Merkezi’nden girerek Yerebatan Sarnıcı gibi bir galeri yapmak istedik. Restorasyonu yapılacak. Onay bekliyoruz. En kötü ihtimal 1 sene ikili eğitim yapabiliriz ya da biraz erteleyebiliriz. Duruma göre bakacağız. “ dedi.
DR. METE ERSOY İLKOKULU NE OLACAK?
Geçtiğimiz yıl deprem yönetmeliğine uygun olmadığı gerekçesiyle boşaltılan Dr. Mete Ersoy İlkokulu hakkındaki soruları da yanıtlayan Bal, “Planlamamızı yaptık. Merkez’deki ikili eğitim devam edecek. Dr. Mete Ersoy İlkokulu yerine 24 derslikli bina yapmamız gibi planımız var. 2018’de değişen imar yönetmeliği nedeniyle tarihi eser yapısı nedeniyle belediye zemin+2 kat yani 16 derslik veriyor. Ancak biz zemin+3 kat istiyoruz. Bununla ilgili kurula yazımızı yazdık. Cevap bekliyoruz. Dr. Mete Ersoy’un gecikmesinin tek sebebi ‘bir kat daha kazanabilir miyiz?’ diye sormak. Çünkü 40 yıl, 50 yıl ilçeye hizmet verecek.” İfadelerini kullandı.
Bal, TEKEL Binasıyla ilgili önceki gün inceleme yaptıklarını belirterek, “Şu anda teknik beklemedeyiz.” dedi.
“FATİH’İN İÇİ DEVASA”
Bal, geçtiğimiz yıllarda yıkılarak yenisi yapılan Fatih Okulu ile ilgili ise, “Fatih’in projesiyle ilgili birçok proje içinden bakarak beğendik. Altında kapalı spor salonu var, konferans salonu var. Eskiden 24 derslik denildiği zaman 24 oda olurdu, hepsi sayılırdı. Şimdi yeni sistemde 24 dersliğin yanı sıra atölyeleri, idari odaları, salonu, öğretmenler odası sayılmıyor. 24 derslikli Fatih’te 42 oda var. İçi devasa. Proje çok güzel. Eylül ayında açılacak. Üstteki okulu ortaokul yapmıştık. Cumhuriyet Mahallesi de her yıl yüzde 20 büyüyor. Bu 5 yılda bir okul yapmak demektir. Cumhuriyet’te yerimiz yok. Yüksek gerilimin altında yerimiz var ama oraya bir şey yapamayız.” İfadelerini kullandı.
YENİ OKUL TALEPLERİ
Bal, “Şehit Ferhan Gökbel’i yaparken ‘dağın başına okul yapıyorsunuz’ şeklinde eleştiriler aldık. Şimdi ise çevresindeki evler çoğalıyor. Orayla ilgili 2 okul teklif ettik. Biri özel eğitim mesleki eğitim merkezi. Çocuklar Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’ni bitirdikten sonra evlerde kalıyorlar. Ailelerin de böyle bir talebi var. Bu çocukların kendi hayatını sürdürmesi lazım. Meslek edindirmemiz lazım. Şu anda kurulda. Bir de Güzel Sanatlar Lisesi. Bu ikisine cevap bekliyoruz. “ dedi.
GÜLLÜK’E UÇAK LİSESİ
İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, “Güllük’te 13 bin metrekarelik top sahası yanındaki alana Uçak Bakım Teknolojileri Lisesi kuruldan geçti. Uçak bakım alanı diye ayrı bölümü olması gerekiyor. Bunun da endüstri meslek lisesi elektrik bölümünün içinden çıkması gerekiyor. Bunun da teklifleri geçti. 1. Sınıfını Endüstri Meslek Lisesi içinde, seneye Güllük’te devam edilecek.” dedi.
KORU’YA 200 DÖNÜMLÜK PROJE
Müdür Bal, Koru’da dünyanın gündemi olan tarımla ilgili projeyi yapmak için kolları sıvadıklarını belirterek, “456 dönümlük mera alanının yaklaşık 200 dönümünün tahsisini aldık. İlkokulu Tarım ve Hayvancılık Lisesi’ne çeviriyoruz. Bu alanın içerisinde tarımsal faaliyetlerde bulunacağız. Yola 100 küsur metre cephemiz var. Burada satış ve kahvaltı yeri kuracağız. Domates, biber, patlıcan ekeceğiz. İstanbul’dan tatile gelenler orada duracaklar. Apartmanda yaşayan çocuk domates biber toplayacak. Öğrencilerimiz arka planda buğdayını ekecek, enginarını üretecek. Yapabilirsek at çiftliği kuracağız. Yöresel ürünlerin satılacağı, diğer kurumların bizden stand isteyeceği bölge oluşturacağız. Bizim köylerdeki arazilerimizdeki ekinler, zeytinler toplanacak. Selimiye’de koordine edilecek. İkinci etabını Kız Meslek Lisesi’ndeki yemek bölümü yapacak. Mesleki Eğitim Merkezi paketlemesini yapacak. Daha sonra Koru’da satılacak. Böylelikle döner sermaye üzerinden hangi okulla geldiyse payı ödenecek. Bir fabrika sistemi gibi çalışacağız. Dolayısıyla bu, anaokulu ilkokul öğrencisinin bile tarıma ilgilisini artıracak. Bugün yarın bir traktör alacağız ve okulda tadilat yapacağız. Bunun devamında İçme-Savran yolunun yanında sulak alanın olduğu yerde 30 dönüm yerimiz var. Toprak havuz yapalım diyoruz. karides-kalamar veya alternatif ürünler yapacağız. Balık üretmeyeceğiz. Bölgedeki arazilerimizin envanterini çıkardık. Seneye her yeri ekmek istiyoruz. Kız meslek lisesinde ekmekle ilgili hazırlığımız var. Teklifimizi yaptık. Üretmeye niyetimiz var.” dedi.
TAŞIMADA İKİNCİ SIRADAYIZ
İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal’ın açıklamalarının devamı şöyle:
“Ören’de çekek yeri yapılıyor. Denizcilikte bu işle ilgili 51 iş dalı var. Ören’e 15 bin kişinin gelmesi bekleniyor. 4 sene önce planlarımız vardı. Bununla ilgili Ören’e Gemi Yapımı ve Yat İnşaat ile Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Mutfak ve Pastacılık bölümleri açılıyor. Bir kısmı çekek yerinin içerisine, bir kısmı sanayi sitesindeki 20 bin metrekarelik alana yapılacak. Rüzgar ve güneş enerjisi kullanılacak. Projeyi hayırseverimiz Remzi Ozan üstlendi. 16 derslik, 3 atölye planlıyoruz. Öğrencilerimiz hep sahada olacak. 51 iş koluna eleman yetiştirecek.
Köylerdeki 21 okulu açıyoruz. 79 tane kapalı okulumuz var. 4-5 okulumuzu da açabilir miyiz diye düşünüyoruz. Fonksiyonuna göre açılıyor okullarımız. 470 öğrencimiz taşımalı eğitimden azalmış olacak. 5296 öğrencimiz taşınıyordu. Türkiye’de Suruç’tan sonra 2. sıradayız taşımada.
Milli Eğitim Bakanımızın da önümüzdeki günlerde bölgemize bir ziyareti olacak. Çallı, Turgutreis ve Akkovanlık Okulları’nda bir ziyaret planladık. Daha önceki projelerimizde öğrenciler gelsin-gitsin diyerek değil bölge halkının da yararlanabileceği bir konsept düşündük. Çeşitli protokollerle 13 halı tezgahı kurduk. Bölgede halıcılık olmamasına rağmen, 98’de kapatılan ve tamiratı yapılan okulumuzda kurslar veriliyor.”
Yorum Yazın