Milas Süt Birliği Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, üyelerin yoğun katılımı ve gündem maddelerinin oy birliğiyle kabulü ile tamamlandı.
Milas Süt Birliği 2022-2023 Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Milas Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Türkiye’de örnek gösterilen, en başarılı üretici örgütlerinden biri olan Milas Süt Birliği’nin üyeleri, Birlik iş ve işlemlerinin, mali tablolarının görüşüldüğü genel kurul toplantısına yoğun ilgi gösterdi. Genel kurul; Ali Özgehan’ın Divan Başkanlığına, Olcay Kaya’nın Divan Başkan Yardımcılığına, Mehmet Ayça ve Mehmet Etik’in oy tasnifçiliğine, Hayati Bozan’ın ise katip üyeliğe seçilerek divan heyetinin oluşturulmasıyla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, açılış konuşması gerçekleştirdi.
“GİRDİ MALİYETİ ARTIŞI ORANINDA SÜT FİYATLARINA ZAM YAPILMALI”
Hayvancılık ve süt üretiminde yaşanan sorunlara değinerek konuşmasına başlayan Başkan Gezgin, günümüzde hayvancılığın, süt üretiminin girdi maliyetlerindeki artış sebebiyle çok zor şartlarda sürdürüldüğünü söyledi.
“Bu zor şartlarda üretimden kopmayan, ‘İnadına üretim’ diyerek, Türkiye için emek emek üretime devam eden kıymetli üreticilerimize teşekkür ediyorum.” diyen Başkan Gezgin, “Bugün bir litre süt fiyatı, bir litre sudan, bir fincan kahveden daha ucuz hale geldi. Biz üreticiler olarak öncelikle girdi maliyetlerimizin, üretim maliyetlerimizin düşürülmesini talep ediyoruz. Girdi maliyetlerindeki artışın, süt fiyatı artışıyla endekslenmesini, anlık güncellenmesini talep ediyoruz. Bu talepleri de en üst makamlara üyelerimiz adına iletiyoruz.” diye konuştu.
Konuşmasının devamında Birlik üyelerinin ihtiyaçları, talepleri konusunda zor şartlara rağmen hizmet üretmeye devam ettiklerini ifade eden Başkan Gezgin, Milas Süt Birliği’nin proje ve hizmetleri hakkında geniş bir açıklama yaptı.
“ÜRETİME, HİZMETE, YATIRIMA DEVAM”
Milas Süt Birliği’nin, Milas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Süt İşleme Tesisi yatırımı için ruhsat ve proje işlemlerini tamamladıklarını söyleyen Başkan Gezgin, yatırıma başlamak için hibe programlarına başvurduklarını ve temel atma töreni için gün saydıklarını belirtti.
Üreticilerin çiğ süt analiz desteklemesinden kayıpsız faydalanması için üyelerden hiçbir ücret talep etmeden numune alıp kendi laboratuvarlarında analiz yaparak, gerekli bildirimleri Bakanlığa ilettiklerini kaydeden Başkan Gezgin, bu kapsamda, üyelerin kayıpsız şekilde kalite desteği almalarını sağladıklarını anlattı.
Hayat Sigortası, Köy Pompası Projesi, SÜTBİR Yem, Süt Kart Projesi, Ücretsiz Küpeleme Hizmeti, TARSİM Sigortası hizmeti, SÜTBİR BEM, Yem Analiz Cihazı alımı, afet anında Süt Birliği yardımları konularında açıklama yapan Başkan Gezgin, şunları kaydetti:
“Üyelerimizin olası riskleri konusunda sorumluluk alan Birliğimiz, ilgili sigorta şirketiyle imzaladığı protokolle, üyelerimizi geçmiş dönemde ücretsiz olarak Ferdi Kaza Sigortası kapsamına alarak, risklere karşı sigortalatmıştı. Birliğimiz, son 2 yıldır yapılan sigortanın kapsamını genişleterek “hayat sigortası” poliçesini ücretsiz olarak düzenledi ve bu kapsamda her türlü ölüm ve sakatlık durumu da poliçe kapsamına alındı.
Artan girdi maliyetlerinin üreticilerimiz üzerinde yarattığı yükü azaltmak için projeler üreten Birliğimiz, Koru Tesisi’nde uygulayacağı “Köy Pompası Projesi” ile üreticilerimizin akaryakıt girdilerinde indirimli alışveriş imkanına kavuşması amacıyla, Milas Belediyesi ile iş birliği protokolü imzaladı.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB), Tarım Kredi Yem A.Ş. ve Birliğimiz arasında imzalanan üçlü işbirliği protokolü kapsamında, Türkiye’deki tüm süt birlikleri için TSÜMB çatısı altında “SÜTBİR YEM” markası oluşturuldu. Milas Süt Birliğimizin öncülük ettiği projeyle, üyelerimize uygun fiyatlı ve kaliteli yem temini sağlamaya başladık.
Milas Süt Birliğimiz ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliğimizin geliştirdiği “Süt Kart” Projesi’ni, Türkiye’de ilk defa Milas’ta hayata geçirerek, yeni dönemde Süt Kart ile Birliğimiz üreticilerine Birliğim Gıda şubelerimizden ve anlaşmalı firmalardan indirimli alışveriş imkanı ve banka işlemi kolaylıkları sağlanacaktır.
Geçtiğimiz yıllarda üyelerimiz, buzağı küpeleme ve devlet desteklemelerinden faydalanma noktasında bazı sıkıntılar yaşıyordu. Bu sorunlar karşısında çözüm ve hizmet odaklı anlayışla harekete geçen Birliğimiz, ilk olarak 2021 yılında Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü ile imzaladığı “buzağı küpeleme” protokolüyle, üyelerimizin buzağılarını ücretsiz küpelemeye ve kayıpsız devlet desteği sağlanmasına katkı sunmaya başladı. Birliğimiz yeni dönemde de Buzağı Küpeleme Protkolü’nü yenileyerek, ücretsiz buzağı küpeleme hizmetini sürdürmektedir.
Tebliğ gereğince üreticilerimizin sağmal hayvanlarını TARSİM Sigortası kapsamına almaları gerekmekteydi. Aksi takdirde üyelerimiz çiğ süt desteğinden faydalanamayacaktı. Üyelerimizin mağdur olmaması için Birliğimiz olarak, sigorta acenteleriyle anlaşma yaparak, uygun fiyatlı ve uygun ödeme koşullu sigorta poliçeleri düzenlenmesini sağladık.
Üreticilere ve tüketicilere hizmet veren süt toplama merkezi çalışanlarının, yeni dönemde ehliyet görevi gören “mesleki yeterlilik belgelerini” almaları gerekmektedir. Bu belgeyi almayan çalışanlar, yakın sürede bu işi yapamayacak. Belge sahibi olanlar hem işlerini yapabilecek hem de devlet desteklerinden yararlanabilecek.
Bu durumları önceden öngören Birliğimiz, Türkiye’de bir ilk olarak, çalışanlarımızın mesleki yeterlilik belgelerini alabilmeleri için iş birliği protokollerini imzaladı ve gerekli çalışmayı başlattı.
İhtiyaç olan teknoloji yatırımlarını hızla yapan Birliğimiz, yeni takvim yılında Bakanlığımızın 15. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı’na başvuru yaparak, “yem analiz cihazı” alımını yapmayı planlamaktadır. Birliğimizin ihtiyaç duyduğu analizleri yapacak olan yem analiz cihazıyla; aynı zamanda üreticilerimizin üretmiş olduğu her türlü kaba yemin analizini de yapmayı, yem değerlerini belirlemeyi ve daha verimli hayvancılık yapılmasını sağlamayı hedefliyoruz.
Toplumu derinden etkileyen afet durumlarına her zaman duyarlı olan Milas Süt Birliğimiz ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliğimiz olarak, acı depremin yıldönümünde deprem bölgesini ziyaret ederek, Milas Süt Birliğimiz üyelerinin desteğiyle alınan sağım makinelerini ve makine ekipman yardımlarını depremzede üreticilerimize ulaştırdık.”
Başkan Gezgin konuşmasının ardından üreticilerin sorularını yanıtladı. Daha sonra, yönetim kurulu ve denetim kurulu faaliyet raporları okudu ve rapor üyelerin oy birliğiyle kabul edildi.
Genel kurul, diğer gündem maddelerinin görüşülüp, üyelerin oy birliğiyle kabul edilmesi ile tamamlandı.
Yorum Yazın