Her yıl tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanan 14 Mayıs tarihinde, anlamlı bir açılış gerçekleşti. Milas Ziraat Odası bünyesine katılan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulunduğu alanda kısa bir süre önce deneme üretimlerine başlanan Milas Yem Fabrikası, bugün resmen açılarak başta Milaslı çiftçiler olmak üzere bölge çiftçisine hizmet verecek.
Sabah saat 10.00’da Atapark’ta Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasıyla başlayan 14 Mayıs Çiftçiler Günü kutlamalarının ikinci bölümü TMO alanında devam etti.
Milas Kaymakamı M. Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Parlu, Belediye Meclis Üyesi Ali Özgür, Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Tariş Zeytinyağı Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Tariş Pamuk Satış Kooperatifi Başkanı Halit Benli, Milas Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celal Devrim, Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, Milas Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkan V. Şafak Kaya, CHP Milas İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya, MHP Milas İlçe Başkanı Tunahan Ongün, Milas Yörük Obaları Kültür Derneği Başkanı Erkan Turgut, Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar, MİZO Meclis Başkanı Hatice Balkır, Oda’nın yönetim ve meclis üyeleri, çok sayıda mahalle muhtarı ve çiftçilerin katıldığı programın ikinci bölümü, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
Programın açılış konuşmasını yapan Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar, tüm konuklara 14 Mayıs Çiftçiler Günü etkinliğine hoşgeldiniz diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“MİLAS YEM’İN GÜCÜ, MİLAS ÇİFTÇİSİNE AİT”
“Tarım, ülkeler açısından kritik öneme sahip üretim kolları arasında yer alıyor. Yerleşik hayata geçilmesiyle birlikte tüm medeniyetler için tarım, başlıca geçim ve üretim kaynağı, çiftçilik ise en temel mesleklerden bir tanesi haline gelmiştir.
COVİD 19 salgınının tüm sektörler gibi tarım sektörü açısından da ciddi etkileri olmuştur. Tarım, gıda ve gıda güvenliğinin önemi küresel boyutta bir kez daha anlaşılmıştır. Tüm dünya COVİD 19 salgını ile bir kez daha tarımın önemini, yaşamsal değerini, ekonominin olmazsa olmaz sektörü olduğunu anlamış bulunmaktadır. Çiftçilerin tarım ürünlerini üretebilmeleri için desteklenmeleri, güçlendirilmeleri ve tüketicilerin de bu gıdalar uygun fiyattan sürdürülebilir bir şekilde ulaşabilmelerinin sağlanmasıdır.
Arım, ülkemiz için stratejik bir konum üzerindedir. Hayvancılık, bitkisel üretim, zeytincilik gibi birçok konunun en temel unsurlarıdır. Bugün burada açılışını yapacağımız Milas için bir değer ve Muğla için bir kıymet olan yem fabrikamızın açılışı, bölgemizin ekonomik değerini artıracağı gibi üreticimize ucuz girdi temini için de bir şans doğmaktadır.
Türkiye’deki hayvancılık üretim faaliyeti genelde bitkisel üretim faaliyeti ile bir bütünlük içerisinde sürdürülebilmektedir. Hayvancılık üretim faaliyetinin en önemli katkılarından birisi de besin maddeleridir. Biz de Milas Yem Fabrikası olarak bu besin maddelerinin hayvanımıza kaliteli besi ve süt yemi üretimi için besin maddelerini düşünerek kaliteli bir yem ortaya çıkardık.
Bizim 6 tane silomuz var. Buğday, arpa, mısır, kepek gibi tarımsal ürünlerden oluşan yem ile 18 tane silosu olan büyük firmalarla rekabete girme şansımızın az olduğunu, bu nedenle şu andaki girdi maliyetleriyle süt yemi 600, besin yemi 500 TL ile kar gütmeden üreticimizle buluşturacağız. Bu yörenin üretecek olduğu; buğday, arpa, mısır gibi ürünlerden sonra indirime gideceğimizi bilmenizi istiyorum.
Milas Yem Fabrikası olarak üretim aşamasından satış aşamasına kadar profesyonel bir ekip ile üretecimizin karşısındayız. Burada sizlerden Milas Yem’e sahip çıkılarak Milaslı üreticimize ve bölgedeki çiftçimize kaliteli yemi ulaştırarak bütün kurum ve kuruluşlarımızla ortak akılla bir nebze olsun çiftçimizin yüzünü güldürmek istiyoruz.
Bizler Milas Yem A.Ş.’nin geleceğini oluşturmak için, Milaslı çiftçinin yüzünü güldürmek için el ele, kol kola sahip çıkılmasını ve her şeyden önce kaliteli yeme sahip çıkılmasını istiyoruz.
‘Milas Yem’in gücü, Milas çiftçisine ait’ diyerek bir kez daha etkinliğe katılan tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum.”
“BU İŞLETME HEPİMİZ İÇİN BİR GURUR KAYNAĞIDIR”
Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar’ın ardından kürsüye gelen Muğla İl Tarım Müdürü Barış Saylak ise, başta İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların, Milas’ın ve Muğla’nın gururu olan bu işletmeye sahip çıkacağını ve her türlü desteği vereceğini belirterek, işletmenin ruhsat sürecini hızlandıran Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’a ve süreci başından beri takip eden ve destek veren Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’ye teşekkür etti.
İl Müdürü Saylak; “Bu işletme hepimiz için bir gurur kaynağıdır. Her şeyden önce Milas Yem markası, başlı başına gurur duyulacak bir şeydir. Bundan yaklaşık 2 yıl önce TMO şu mu oldu, bu mu oldu denilirken bugün artık TMO, Milas Ziraat Odası eliyle çiftçilerimizin emrindedir. Bizlere düşen her türlü desteği vermek, hatta pazarlanması için de ne gerekiyorsa yapmaktır” diyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
“MİLAS BELEDİYESİ OLARAK ÇİFTÇİNİN YANINDA OLACAĞIZ”
Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ise pandemi sürecinde tüm dünyada tarımsal faaliyetlerin öneminin anlaşıldığına vurgu yaparak; “Bu süreçte önümüzdeki yıllarda iklim krizinin tüm dünyada yaşanacağını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle yer altı su kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak, mevcut kaynaklara yenilerini eklemek zorundayız. Milas Belediyesi olarak bu konuda çalışmalara başladık.
Geçmiş yıllarda Dımdım Mevkii’nde bulduğumuz kaynağın sayesinde bugün Milas, içmesuyu sorunu yaşamıyor ancak unutmayalım ki bir gün o kaynak da bitecek. Dolayısıyla yeni kaynaklar bulma zorunluluğumuz var.
Milas Belediyesi olarak üreten köylünün, çiftçinin yanında olacağımızın bilinmesini istiyorum” diyerek 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutladı.
“MİLAS YEM’E SAHİP ÇIKMAK, MİLASLI ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKMAKTIR”
Milas Yem Fabrikası’nın açılış töreninde son konuşmacı olarak kürsüye gelen Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ise, önceki konuşmacılar gibi pandemi sürecine vurgu yaparak; “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Üreten köylü milletin efendisidir. ’Onları üretimden koparmamak adına bakanlığımız, devletimiz her türlü adımı atıyor. Başta Milaslı çiftçilerimiz olmak üzere, tüm bölge çiftçinse kaliteli yemi ulaştıracak olan Milas Yem markasına hep birlikte sahip çıkacağız. Çünkü bu kuruluşa sahip çıkmak, Milaslı çiftçiye sahip çıkmaktır” diyerek 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutladı, fabrikanın hizmete açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Yapılan konuşmaların ardından buzağı güzellik yarışması yapıldı. İlk üçe girenlerin yanı sıra yarışmaya katılan tüm buzağılara Milas Yem hediye edildi.
Fabrikanın açılış kurdelesi kesimi yapılan duanın ardından gerçekleştikten sonra fabrikanın çalışma prensibi hakkında Oda Başkanı Kahraman Akar tarafından protokole bilgi verildi. Öte yandan 14 Mayıs Çiftçiler Günü etkinliğine katılan başta kadın çiftçiler olmak üzere protokole ve diğer katılımcılara, ‘LALMUM48’ adlı işletme tarafından hazırlanan ve üzerinde Milas Ziraat Odası logosunun olduğu mumlar hediye edildi.
Yorum Yazın