İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Muğla’daki deprem riskini TBMM gündemine taşıdı.
İYİ Partili Ergun, Muğla’nın “1. Derece Deprem Bölgesi”nde bulunduğunu ve yüksek risk taşıyan illerden birisi olduğunu vurguladı. Muğla genelinde okulların ve kamu kurumlarına ait binaların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Ergun, olası bir deprem felaketinin yol açacağı maddi ve manevi kayıpların minimize edilmesi ve afet sonrası koordinasyonun etkin şekilde yürütülebilmesi açısından da bunun son derece önemli olduğunu belirtti. Milletvekili Ergun, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Milletvekili Ergun Muğla’daki okullarla alakalı şu soruları sordu:
1. Muğla genelindeki okulların deprem risk analizi yapılmış mıdır, yapıldıysa kaç okulumuzun depreme dayanıklı, kaç okulun ise riskli olduğu tespit edilmiştir?
2. Bakanlığınız tarafından bugüne kadar Muğla genelinde deprem riskine karşı kaç okulun yıkım veya güçlendirme çalışması yapılmıştır?
3. Yıkım ve güçlendirme çalışması henüz tamamlanmamış okullar konusunda Bakanlığınızın bir çalışma takvimi var mıdır? Eğer varsa, Muğla’daki okulların tamamının depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi çalışmalarının hangi tarihte tamamlanması öngörülmektedir?
Ergun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede ise Muğla genelindeki kamu kurumları ile ilgili şu soruları yöneltti:
1. Muğla’da olası bir deprem riskine karşı kamu kurumlarına ait binaların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda, Bakanlığınız tarafından şimdiye kadar herhangi bir tespit çalışması yapılmış mıdır?
2. Eğer böyle bir çalışma yapıldıysa, Muğla genelinde kaç kamu binasının depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiştir?
3. Bakanlığınız tarafından, Muğla genelinde deprem riskine karşı, bugüne kadar kaç kamu binasının yıkım veya güçlendirme çalışması yapılmıştır?
4. Yıkım ve güçlendirme çalışması henüz tamamlanmamış kamu binalarının depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi konusunda Bakanlığınızın bir çalışma takvimi var mıdır? Eğer varsa, Muğla’daki kamu binalarının tamamının depreme dayanıklı hale getirilmesi çalışmalarının hangi tarihte tamamlanması öngörülmektedir?
5. Muğla’daki kamu binalarının depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi hususunda, Bakanlığınız yerel yönetimlerle şimdiye kadar hangi çalışmaları yürütmüştür?
Yorum Yazın