Jeoloji Mühendisleri Odası Milas Temsilciliği'nce hazırlanan rapor kamuoyuyla paylaşıldı.
3 işçinin yaşamını yitirdiği Milas’taki göçükle ilgili JMO’nun hazırladığı raporda çarpıcı detaylar yer aldı. Rapor, işçileri önlemsizliğinöldürdüğünü açıkça ortaya koydu
Muğla’nın Milas ilçesinde geçen hafta meydana gelen maden göçüğüyle ilgili TMMOB’ye bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) rapor hazırladı. 3 maden işçisinin hayatını kaybettiği olayla ilgili raporda işçi sağlığı ve güvenliğiyle ilgili çarpıcı bilgiler yer aldı. JMO işçilerin önlem alınmaması nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydetti.
JMO, göçüğün ardından olay yerinde inceleme yaptı. Bu incelemenin ardından şunlar tespit edildi:
>>Olayın meydana geldiği bölgede, özel bir şirket tarafından açık işletme yöntemiyle üretim yapılan bir feldspat ocağı (albit) bulunmaktadır. Açık işletme yapılan bölgede tek kademe mevcut olup yüksekliği yaklaşık olarak 35-40 metre olarak gözlenmiştir. Kazanın yaşandığı bölgede (üretim yapılan) yer alan kayaçların kırıklı, çatlaklı ve tektonizmaya maruz kaldıkları bilinmektedir. Bölgesel tektonik yapı tarafından kontrol edilen ve şev stabilite analizlerinde önem arz eden kırık ve çatlak sisteminin belirlenmeden açılan şev aynalarında meydana gelen kaymanın söz konusu kazaya neden olduğu görülmektedir.
>>Olayın meydana geldiği bölgede yapılan üretim çalışmaları sırasında gerekli iş ve çevre güvenliği tedbirlerinin alınmadan, ocak içinde alt kotlarda yapılan çalışmalar sırasında, üst kotlarda bulunan kayaların duraysız hale gelmesi sonucu, kayma düzlemleri boyunca yaklaşık 35-40 metre yükseklikten kayaların ocak içerisinde çalışan iş makineleri ve işçilerin üzerine düşmesiyle, ocakta ölümlü bir iş kazası yaşanmıştır.
>>Bölgeden çekilen ve kazanın yaşandığı yerde yer alan kayanın üzerine sprey boya ile yazılmış olan “Dikkat Göçük Tehlikesi” yazısı kadar basite indirgenmiş güvenlik tedbirleri olduğu müddetçe benzeri kazaların yaşanması kaçınılmazdır.
JMO, yapılan incelemenin ardından sonuçları da açıkladı. Bu sonuçlar şöyle açıklandı:
1-Kazanın yaşandığı yerde, işçi sağlığı ve güvenliğini ile ilgili doğru düzgün tedbirlerin alınmadığı, hatta aymazlık boyutuna varan ve bir kayanın üstüne “Dikkat Göçük Tehlikesi Var!!) ibareleri ile can ve mal emniyetin alındığı görülmüştür.
2- Maden ocağında kazaya neden olan olay, jeoloji bilim ve uygulamalarının sadece arama döneminde değil, açık veya kapalı maden işletme dönemlerinde de ne kadar hayati önemde olduğunu ortaya koymaktadır.
3- Açık maden ocaklarında şevler düzenli olarak kontrol edilmeli, sorun tespit edilen şevlerin bulunduğu alanlarda gerekli tedbirler alınmadan işletmeye devam edilmemelidir.
4- İşçi sağlığı ve güvenliği hususunun önemli bir konu olduğu dikkate alınmalı, bu konuda yeterli tedbir almayan hiçbir işletmeye izin verilmemelidir.
5- Maden Kanununun ve ilgili yönetmeliklerin meslek odaları ve sektörün bütün bileşenlerinden gelen görüşler doğrultusunda şekillendirilmesi önem arz etmektedir.
Yorum Yazın