Başarı Anahtarı Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme kuruluşu tarafından Milas’ta ikincisi açılan güzellik uzmanlığı cilt bakımı ve epilasyon belgelendirme başladı. Güzellik
Güzellik sektöründen ve bu alanda çalışmak isteyen ve meslek sahibi olmak isteyenlerden açılan program için yoğun bir talep aldıklarını belirten başarı anahtarı belgelendirme koordinatörü Mehmet Sert güzellik uzmanlığı mesleği ve güzellik sektörü hakkında bilgi verdi.
Güzellik uzmanı; başta güzellik salonlarında, geleneksel ve tamamlayıcı tıp merkezlerinde, bazı hastanelerde; epilasyon, cilt analizi ve bakımı, profesyonel makyaj, çeşitli vücut işlemleri gerçekleştiren ve bu süreçlerde kozmetik bilimi ve teknolojisinden yararlanarak doğru ve bilinçli şekilde profesyonel anlamda hizmet veren kişidir.
GÜZELLİK UZMANININ GÖREVLERİ:
Cildin yapısını inceler, türünü tespit eder, ihtiyacını belirler.Cildi buhar, süt, tonik ve losyonlar kullanarak temizler, bakımı yapar, Kan dolaşımını sağlamak ve gözenekleri açmak için çeşitli maskeler uygular, Yüzdeki kırışıklıkları giderici işlemler yapar, Yüz ve vücuttaki istenmeyen tüyleri alır, Tırnak bakımı yapar, vücuda ve yüze masaj uygular, Yüz şekillerine uygun gece ve gündüz makyajı yapar, bölgesel zayıflama programlarını uygular.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Laser Cihazı Elektrodyon, Yüksek frekans aletleri, Epilasyon aleti, Manikür, pedikür aletleri, Masaj aletleri, Her türlü cilt bakım ürünü vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Güzellik uzmanı olmak isteyenlerin; Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, Görme duyusu gelişmiş, Estetik görüş sahibi, Yenilikleri izleyebilen, Sabırlı, titiz ve dikkatli, Uzun süre ayakta durabilecek kadar bedence dayanıklı kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Güzellik uzmanları, güzellik salonlarında görev yaparlar. Ortam temiz, sakin, genellikle hoş kokulu ve sterildir. Güzellik uzmanları müşterileri ile iletişim halinde çalışırlar ve pazar günü dışında haftanın her günü görev yaparlar. İş genellikle ayakta yürütülür.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanlarının, güzellik salonlarında, kuaför salonlarında, cilt bakım salonlarında, mankenlik ajanslarında, sinema ve televizyon stüdyolarında, büyük otellerde, kozmetik sanayiinde, güzellik malzemesi satan ve pazarlayan işyerlerinde çalışma olanakları vardır.
Bu meslekte genellikle kadınlar çalışmakta olup, oranı %90 dolaylarındadır. Meslek elemanları kendi işyerlerini açabilirler.
MESLEKİ EĞİTİMİN VE BELGELENDİRME PROGRAMININ VERİLDİĞİ YERLER!
Bu mesleğin eğitimi; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim sınıflarında yer alan mesleki ve teknik okulların güzellik ve saç bakım alanları bulunan meslek liselerinde, üniversitelere bağlı iki yıllık meslek yüksekokullarında, özel öğretim kuruluşlarında, hayat boyu öğrenim genel müdürlüğüne bağlı kurum ve kuruluşlar ile mesleki eğitim merkezleri ve ayrıca özel kuruluşların işbirliği kapsamında açmış olduğu özel programlar kapsamında verilmektedir.
PROGRAMIN İÇERİĞİ
Program süresince genel kültür ve meslek derslerini birlikte almaktadırlar. Sınav ve uygulamalar ise atölye ve işletmelerde verilmektedir.
MESLEKTE YÜKSELME ve KARİYER; EĞİTMEN, SINAV YAPICI, DEĞERLENDİRİCİ, EĞİTMEN VE GÖZETMEN OLMA İMKÂNI.
Güzellik uzmanlığı mesleğinde ilerleme ve yükselme birikim ve deneyim ile olabilmektedir.Güzellik ve saç hizmetleri alanında 4. Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarına katılarak başarılı olan ve mesleki yeterlilik belgelerini alanlar hem usta öğretici hem de eğitmen olarak eğitim ve öğretim kurumları ile sınav yapıcı kurumlarda sınav yapıcı, değerlendirici, gözetmen olarak ta görev alabileceklerini belirten Sert, “bölgemizde özellikle bayanlarımız için güzel bir fırsat olup bu fırsatı ve imkânı çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor” diyerek öneri ve tavsiyelerde bulundu.
SINAV YAPICI, DEĞERLENDİRİCİ VE GÖZLEMCİLER ALINACAK!
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen YBK yetkili belgelendirme kuruluşları için aranılan şartları taşıyanların Muğla bölgemizde ve diğer illerimizde yapılacak olan sınav ve değerlendirmeler için sınav yapıcılar, değerlendiriciler ve gözlemciler alınacağını belirten Sert, her meslek ve branş için farklı şartlar ve özellikle deneyim arandığını ifade etti.
Açılacak olan güzellik uzmanlığı cilt bakımı ve epilasyon mesleki belgelendirme programında; güzellik uzmanlığı, epilasyon uzmanı bölgesel inceltme uygulayıcısı, bayan kuaförü, makyaj uygulayıcısı, masaj uygulayıcısı, manikür, protez tırnak uygulayıcı, dövme uygulayıcısı, takı pierching uygulayıcısı konularında eğitim verilecek.
İKAZ VE UYARI; GÜZELLİK SALONLARINDA İŞLEM YAPAN PERSONELE MUHAKKAK MESLEKİ BELGESİNİ SORUNUZ!
Güzellik salonlarına cilt bakımı, epilasyon, depilasyon, kalıcı makyaj, manikür pedikür ile diğer kişisel bakım ihtiyaçları için giden özellikle bayan müşterilere yönelik uyarılarda bulunan Sert, işlem yaptırdığınız personele bu konuda gerekli eğitimi ve yeterliliğe sahip olup olmadığını ve bu alanda mesleki belgesini tarafınıza göstermesini talep ediniz. Ayrıca Mesleki belgelerinin Milli Eğitim Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik kurumundan onaylı olup olmadığını gerekirse belge numaralarını talep ederek ilgili kurumlardan belgesini sorgulatabilirsiniz. Eğer mesleki yeterliliğe ve mesleki belgeye sahip değilse kesinlikle cildinizde ve vücudunuzda herhangi bir işlem yaptırmayınız. Özellikle bu kişilerin hangi alanda çalıştığını ve asıl branşının ne olduğunu sorunuz. Bilmediği branşlarda, mesleki belgesi olmadan veya başkasının çalışma alanı içerisine giren ehil olmadığı konularda işlem yaptırmayınız. Cildinizde ve vücudunuzda bazen basında yer alan vakalar gibi yanıklar, yaralar, tahriş ve tahribatlar oluşmasına müsaade etmeyin ve mağduriyetler yaşamayın. Bir insan profesyonel olarak her işi aynı anda yapamaz. Steril ve hijyenik olmayan günlük temizliği yapılmamış, kapısının önünde galoş bulunmayan işletmelere gerekli ikaz ve uyarıda bulunun hala aynı şekilde yapmaya devam ediyorsa orayı tercih etmeyin ve gerekli yetkili kurumlara bildirimlerde bulunarak suç duyurusunda bulunun.
Artık bütün meslek dallarında Avrupa'da olduğu gibi ülkemizde de uluslararası standartların oluşturularak branşlaşma çalışmaları yapıldığını belirtti.
Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren güzellik salonları iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğe göre mesleki belgesi olmadan iş yeri açılamayacağı ve güzellik salonlarında personelin çalışamayacağının yer aldığı maddelerle birlikte, ayrıca kullanılan cihazların yıllık bakımlarının yapılarak her yılın Aralık ayı sonunda yetkili idareye bildirilmesini ve yine yeni alınan cihazların ise on iş günü içinde sorumlu müdür tarafından yetkili idareye ve Valilik aracılığıyla il sağlık müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde çoğu meslekte olduğu gibi ayrıca bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile hem de Bilirkişi olarak mahkemelerde görev almak isteyenler için Cilt Bakımı ve Güzellik, Ağdacılık- Depilasyon, Kalıcı Makyaj ve Dövmecilik, Manikür ve Pedikür alanlarında Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulaması başlamış olup, muhakkak bu myk sınavları da geçmeleri için yapılacak olan eğitimlerle kendilerini daima geliştirmelerini, bilgi ve tecrübelerinin bu aranacak yeterlilikte büyük önem taşıdığını belirtti.
Artık bütün meslek dallarında Avrupa'da olduğu gibi ülkemizde de uluslararası standartların oluşturularak branşlaşma çalışmaları yapıldığını belirtti.
Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren güzellik salonları iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğe göre mesleki belgesi olmadan iş yeri açılamayacağı ve güzellik salonlarında personelin çalışamayacağının yer aldığı maddelerle birlikte, ayrıca kullanılan cihazların yıllık bakımlarının yapılarak her yılın Aralık ayı sonunda yetkili idareye bildirilmesini ve yine yeni alınan cihazların ise on iş günü içinde sorumlu müdür tarafından yetkili idareye ve Valilik aracılığıyla il sağlık müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir.
Ülkemizde çoğu meslekte olduğu gibi ayrıca bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile hem de Bilirkişi olarak mahkemelerde görev almak isteyenler için Cilt Bakımı ve Güzellik, Ağdacılık- Depilasyon, Kalıcı Makyaj ve Dövmecilik, Manikür ve Pedikür alanlarında Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulaması başlamış olup, muhakkak bu myk sınavları da geçmeleri için yapılacak olan eğitimlerle kendilerini daima geliştirmelerini, bilgi ve tecrübelerinin bu aranacak yeterlilikte büyük önem taşıdığını belirtti.
Ayrıca bu sektörde bazı çalışanların eğitimlerini ve mesleki belgelerini müfredata uygun olmadan kanunlara ve yönetmeliklere aykırı şekilde temin ederek, iş yeri açma yönetmeliğinde belirtilen yeterlilikleri taşımayan MEB ve MYK dışında yetkisi bulunmayan kurumlardan aldıkları geçersiz belgelerle sürdürdüklerini ve yapılan denetimlerde bunların ortaya çıktığını ve bununla ilgili belge veren kurumlar ile bu belgeleri alarak çalışan kişileri ilgili ve yetkili mercilere haklarında suç duyurusunda bulunacaklarını ve kamuoyuyla bunları paylaşacaklarını belirtti.
BİLGİ VE KAYIT İÇİN:
Güzellik Uzmanlığı Mesleki belgelendirme programlarına katılacak olanların bilgi almak ve kayıt olmak isteyenler 0 505 999 99 48 ve 0 505-999 4848 nolu telefondan bilgi alabilecekleri gibi, Başarı Anahtarı Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi İsmetpaşa Mah. Ahmet Taner Kışlalı Caddesi Sünnetçioğlu Apt No: 67 adresine müracaat edebilecekler.
SON BAŞVURU TARİHİ: 17 OCAK 2020
Yorum Yazın