Muğla’nın Milas ilçesi Eşence deresi üzerinde DSİ 21. Bölge (Aydın) Müdürlüğü tarafından sulama amaçlı yapılması planlanan Eşence Barajı ve Sulama Projesi için ÇED Olumlu kararı verildi
.
DSİ (Devlet Su İşleri) Genel Müdürlüğü, DSİ 21. Bölge (Aydın) Müdürlüğü tarafından Milas sınırları içerisinde “Eşence Barajı ve Sulaması, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme Tesisi ve Beton Santrali Projesi” planlanıyor.
Proje için ÇED Olumlu kararı verildi. Projenin gerçekleşmesi ile birlikte brüt 2587 ha, net 2328 ha alanın sulanması amaçlanıyor.
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; Eşence Barajı Eşence Deresi üzerinde inşa edilecek ve 5 yılda inşasının tamamlanması planlanıyor. Proje alanında Eşence Deresi, Ballık Deresi ve Değirmen Deresi bulunuyor.
I. VE III. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI İLE ÇAKIŞIYOR
Proje alanında Eşence Barajının su toplanacak olan rezervuar alanı ve sulama sahası alanları bazı kısımlarda tescilli I. ve III. Derece arkeolojik sit alanları ile çakışıyor.
ÇED dosyasında proje kapsamında belirlenen sulama sahası ile çakışan tescilli I. ve III. Derece arkeolojik sit alanları içerisinden herhangi bir boru hattı geçirilmeyecek ve fiziksel müdahale de bulunulmayacağı bildirildi.
Bir kısmı Eşence Barajının su toplanacak olan rezervuar alanı içerisinde kalan Muğla Kültür ve Tabiat Varklıklarını Koruma Bölge Kurulunun 06.05.2010 tarihli ve 6066 sayılı kararıyla tescilli I. derece arkeolojik sit alanı için ise Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 19.01.2024 tarihli ve 15446 sayılı kararı doğrultusunda, konusunda uzman Arkeolog, Restoratör, Sanat Tarihçisi, Mimar ve İnşaat Mühendisinin yer alacağı Bilim/Danışma Kurulu tarafından hazırlanacak raporun Kurula iletilmesinin ardından, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün olumlu görüşü alınarak çalışmalar yürütüleceği bilgisine yer verildi.
Küçük bir kısmı rezervuar alanı içerisinde kalan I. derece arkeolojik sit alanı için Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün olumlu görüşü alınmadan proje kapsamında herhangi bir inşaat faaliyetine başlanmayacağı ifade edildi.
ORMAN ALANI SAYILAN YERLER BULUNUYOR
Orman Kanunu uyarınca orman alanı sayılan yerler, bulunuyor. Projenin orman alanlarında kalan kısımları ile ilgili olarak 6831 sayılı Orman Kanunun 16. Maddesi gereğince Orman Bölge Müdürlüğünden izin alınacağı bilgisine yer verildi. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda belirtilen alanlar, bulunuyor.
Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II. sınıf ile özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı, bulunuyor.
Yorum Yazın