Ülke genelinde olduğu gibi Milas’ta sıcakların birden artış göstermesi üzerine uzmanlar sıcak çarpmasına karşın uyarıyor.
Milas’ta sıcakların artmaya başlamasıyla birlikte sıcak çarpması veya sıcağa maruz kalındığı için tetiklenen hastalık konusunda Milas İlçe Sağlık Müdürlüğü uzmanları uyarıyor.
Zorunlu olmadıkça, güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde (Sabah 10:00 ile öğleden sonra 15:00 arası) dışarıya çıkılmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar Çocukların, yaşlıların, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada sıcaktan korunmanın önemine değinilirken, şunlara dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor:
“Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmeli. Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalı. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalı. Serinlemek için alkollü içecekler içilmemeli. Bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını arttırırlar. Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba vb.) yenmeli. Yağlı ağır yemeklerden ve fazla yemekten kaçınılmalı. İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli. Giysi kişiyi güneş ışığından korumalı ama terletip su kaybettirmemelidir. Geniş kenarlı şapka giyilmeli, yüz doğrudan güneş altında kalmamalı. Sık sık duş yapılmalı. Kapalı ve park edilmiş araç içinde hiçbir canlı bırakılmamalı. Dışarıda aktif olarak çalışanlar mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamalı, ağır eforlardan kaçınmalı.Sıcak çarpması ve bitkinliği belirtilerini bilip bu belirtilere karşı tedbirli olunmalı, alınan önlemlerle hasta düzelmezse doktora haber verilmeli.Bütün bu önlemler dışında çocukların aşırı sıcaktan korunması için ekstra özen gösterilmelidir;Güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda çocuğunuzu güneşe çıkarmayın.Bebek 6 aydan küçükse koruyucu krem sürmektense koruyucu elbise ve gölgelikli bebek arabası kullanın ve bebeği gölgede bırakın.Ultraviyole dalgasına karşı koruyucu güneş koruyucu kremler kullanın. Koruma faktörü en az 15 olsun. Güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulayın. Eğer suda fazla kalıyorsa veya havluyla kurulanıyorsa tekrar tekrar sürün. Ultraviole ışınlarına karşı koruyuculuğu yüksek olan güneş gözlüğü takın. Kenarları kapalı gözlükleri tercih edin. Güneş ışınlarının yansımalarına dikkat edin. Beyaz kum ve su ışınları yansıtır, bu gibi alanlarda korunmayı artırın.”
Yorum Yazın